İMPETİGO

Streptokok ve stafilokok grubu bakterilerin neden olduğu, bulaşıcılığı yüksek bir deri enfeksiyonudur. Tüm deri alanlarında olabilmekle beraber en sık yüzde görülür. Sarı, bal rengi kabuklanma ve sulanmanın olduğu pembe- kırmızı kabarıklıklar ve kabarcıklardan oluşmaktadır. Küçük alanlarda olan hastalık için kremler yeterli olabilmekle birlikte geniş alanlarda ise ağızdan antibiyotik vermek gerekmektedir.

FOLLİKÜLİT, FRONKÜL (ÇIBAN)

Kıl kökü etrafında gelişen küçük ve yüzeysel enfeksiyonlara follikülit, büyük ve daha derin enfeksiyonlara fronkül adı verilmektedir.

ERİZİPEL (YILANCIK)

Deride genellikle el ayasından büyük genişlikte kırmızılık, ısı artışı ve basmakla ağrı olan, ateş, üşüme, titreme ve halsizliğin eşlik ettiği yüzeyel bir bakteriyel deri enfeksiyonudur.

SELÜLİT

Deri ve deri altı yağ dokusunun bakteriyel enfeksiyonudur (kozmetik selülitten farklı bir durumdur). Deride geniş alanda kızarıklık, ödem, ısı artışı, basmakla hassasiyet olurken ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk tabloya eşlik eder.

ABSE

Deride ağrılı kabarıklık, şişlik şeklinde görülen içi iltihap dolu olan deri enfeksiyonudur. Apse kendiliğinden açılıp iltihap akabileceği gibi, bu süreç uzun olup, ağrılı bir dönem olduğundan doktorca açılması hastayı hızlıca rahatlatmaktadır.

BAKTERİYEL DERİ ENFEKSİYONLARINDA UYGUN ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ ENFEKSİYONUN YERİNE, ŞİDDETİNE, ETKENİNE, HASTANIN YAŞINA, KİLOSUNA GÖRE; DİĞER HASTALIKLARI DA GÖZ ÖNÜNE ALINARAK PLANLANIR.

DERİ VEREMİ

Verem etkeni olan mycobacterium tuberculosis deride de enfeksiyon yapabilmektedir. Özellikle patologlarda, morg çalışanlarında, cerrahlar, veterinerlerde, çiftçilerde, hayvancılık yapanlarda mesleki bulaşla deri veremi oluşabilmektedir. Akvaryum bakım ve temizliğinde çalışanlarda atipik mikobakteri enfeksiyonları görülebilmektedir.

SİFİLİZ (FRENGİ)

Cinsel yolla bulaşan bakteriyel bir deri enfeksiyonudur. Etkeni Treponoma Pallidum’dur. Hastalık 3 evreden oluşmaktadır. 1. Evre bulaştan ortalama 3 hafta olan ağrısız yaradan oluşmaktadır. Bu yara kendiliğinden 2-10 hafta içinde iyileşir. Hasta bu dönemde tedavi olmaz ise hastalık 2. evreye ilerler . 2. evrede vücutta yaygın döküntüye saçlarda dökülme, ağız içi ve genital bölgede yara ve kabarıklıklar, lenf bezlerinin şişmesi, ateş ve halsizlik eklenebilir. Hastalığın bu dönem bulguları birçok deri hastalığına benzeyebildiğinden sifiliz, BÜYÜK TAKLİTÇİ olarak adlandırılmaktadır. Hastalar her iki dönemde oldukça bulaştırıcıdırlar. Yine bu dönemde tedavi alınmazsa hastalık 3. evreye ilerler. Bu evrede beyin ve kalp enfeksiyonu görülmektedir.
Gebelikte sifiliz bebeğe geçebilmekte ve ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.

LYME

Kene ısırmasıyla insana bulaşan Borrelia Burgdorferi bakterisi insanda Lyme hastalığına neden olmaktadır. Bulaştıktan haftalar-aylar sonra başlayabilen küçük kırmızılık ortadan solarak genişler ve çapı 50 cm’ye kadar ulaşabilir. Eritema kronikum migrans adı verilen bu tabloya eklem iltihabı, nörolojik bulgular, kalp ileti değişiklikleri eklenebilir. Rehberler, oduncular, tarım işçileri, çiftçiler, peyzaj, yol ve boru hattı yapımı işçileri, yaban hayatı biyoloğu, çöpçüler, kırsal alanda çalışanlar risk altındadırlar.

ŞARBON

Şarbon etkeni olan Bacillus anthracis, koyun keçi ve sığırlarda enfeksiyon yapmakta, insanlara enfekte hayvanların derisi, eti ve yünüyle temas, enfekte etlerin yenmesi veya sporların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır . Hayvancılık yapanlar, veterinerler, kasaplar ve kesimhane çalışanlarında mesleki bulaş olmaktadır. Derideki kesik ve sıyrıklardan bakteri veya spor girişinin 1-7 gün sonrasında deri şarbonu oluşmaktadır. Mutlaka dermatoloğa başvurulmalı ve uygun antibiyotik tedavisi alınmalıdır.