İLAÇLA AKNE TEDAVİSİ 

Aknenin  (sivilce)  oluşum  sürecinde derinin yağlanması, kıl-yağ bezi kanalında deri  tıkacı oluşması (folliküler hiperkeratoz), bakteriyel enfeksiyon ve inflamasyon (vücudun sürece verdiği kırmızı kabarıklık  yanıtı)  rol oynamaktadır. 

Akne tedavisinde kullanılan  kremler ve ilaçlar bu 4  durumu düzeltmeye yöneliktir. 

Tedavi planlanmadan önce ergenlik çağındaki  hastalara aknenin ergenlik boyunca devam edebileceği  açıklanmalıdır. Çünkü  temel mekanizmalardan biri olan deride yağlanmanın  nedeni ergenlik hormonlarıdır.  Hastanın bunu bilmesi uzun soluklu akne  bakımı  ve tedavisine uyumunu arttıracaktır. 

Ergenlik sonrasında  sivilceleri devam eden kadın  hastalarda  mutlaka adet düzensizliği sorgulanmalı,  gerekli hormonal testler planlanmalıdır.  Gerekli görülen durumlarda Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve endokrinoloji uzmanı ile birlikte hasta takibi  yapılır. 

Hastaya cildini nasıl temizleyeceği,   hangi ürünlerle nemlendirmesi  gerektiği   önerilebilmektedir.  Akne tedavilerinde yağlanma azaltılması hedeflendiğinden bu  sırada oluşabilen nemsizliği gidermek için  uygun,  yağsız  nemlendiricilerin  kullanılması gerekmektedir. Hasta yoğun makyaj  ve  fondöten kullanımından  kaçınmalıdır. 

Çok  yağlı, hazır, paketli gıda tüketimi azaltılmadır. 

Tedavide önerilen krem formundaki  ilaçların  içerisinde çoğunlukla  deriye yağlanmayı azaltıcı ve  kıl-yağ bezi kanalındaki tıkacı soyucu etken maddeler  bulunmaktadır.  Bu  kremlerin kullanımı hastaya ayrıntılı  anlatılmalıdır. Fazla yoğun sürülmesi  deride kuruluk,  kızarıklık, yanma,  soyulma olabilmektedir. Bu  konuda hasta ile iletişim  halinde  olunmalıdır. 

Akneye yol açan  bakterilerin azaltılmasına yönelik  olarak krem ve hap formunda antibiyotikler kullanılmaktadır. Bu antibiyotiklerin bazılarının antiinflamatuar (inflamasyon azaltıcı) özelliği de bulunmaktadır. 

Deriyi kurutan ilaç olarak bilinen izotretinoin şiddetli, ilk basamak tedavilere  yanıt vermeyen, iz kalma riski yüksek, iri, akıntılı  kistleri  olan hastalara verilebilmektedir.  Hasta   bu ilaç  başlanacağı  zaman  ve  takipte mutlaka  ayrıntılı bilgilendirilir,  bilgilendirildiğine dair imzalı onamı alınır.  Gebe olan veya yakın zamanda   gebelik planlayan hastalara bu ilaç  verilemez.  Halk arasında kısırlık yaptığına dair olan inanış doğru bilgi  değildir. Gebeliğe engel olmadığı için kadın hastaların ilacı  kullanımları  ve  sonrasındaki bir ay  süresince gebelik önleyici ilaç ve yöntemler kullanması gerekmektedir.  Hem kadın hem erkek hastaların kan nakli amacıyla kan vermesi uygun değildir. Bu kan bir gebeye verilirse doğacak bebeğe  zarar  verebilir.   İzotretinoin ile beraber  A vitamini  ve bazı antibiyotikler  kullanılamaz.  Alkol alınması,  yağlı  yemekler yenilmesi  uygun değildir.  Deride,   gözde, burunda kuruma yan etkileri olabileceği için  uygun bakım ürünleri önerilir.  Yoğun spor, sir-ağda ile yüz  tüylerinin alınması,  lazer epilasyon ve diğer lazer uygulamaları, peeling   bu dönemde   yapılmamalıdır.  Hastanın ilaca başlamadan önce ve takipte düzenli kan testleri  yapılmaktadır.