Uzm. Dr. Yasemin Erdem Öztürk | Sedef Hastalığı

PSORİASİS (SEDEF HASTALIĞI)

Psoriasis deride kırmızı, pullanan kabarıklıkların olduğu, kronik bir deri hastalığıdır. Derideki pullanma sedef renginde olduğu için Türkçe SEDEF HASTALIĞI olarak adlandırılmıştır. Diz-dirsek, saçlı deri lezyonların en sık görüldüğü yerler olmakla birlikte vücudun diğer bölgelerinde lezyonlar çıkabilmektedir. Sedef lezyonlarının olduğu yerlere ve lezyonların büyüklüğüne göre hastalık tiplendirmesi yapılmıştır.

Buna göre;

GUTTAT PSORİASİS:

Lezyonları damla büyüklüğünde ve vücudun bir çok bölgesine yayılmıştır.

PLAK PSORİASİS:

Lezyonlar el ayası kadar ve- veya daha büyüktür ve vücudun bir çok bölgesine yayılmış olabilir.

NAPKİN PSORİASİS:

Hastalık bebek bezi alanındadır.

TIRNAK PSORİASİSİ:

Tırnaklarda yüksük benzeri şekilde noktasal çukurlanmalar, yağ lekesini andırır şekilde sarı renk, tırnak altında boşalma ve kalınlaşma, tırnakta ufalanma olabilmektedir. Tırnaklarda tutulum tek başına olabileceği gibi, vücut lezyonları da eş zamanlı olabilmektedir.

ERİTRODERMİK PSORİASİS:

Vücudun %80 ve fazlasında lezyonlar bulunmaktadır.

PSORİASİS İNVERSA:

Koltuk altı, kasık, göğüs altı, karın katlantı alanında bulunan sedef lezyonları bu adı almaktadır. Bu katlantı alanlarındaki lezyonlarda pullanma görülmez, sadece kırmızı kabarık lezyonlar bulunmaktadır.

PUSTULER PSORİASİS:

Kırmızı kabarık veya düz plakların üstünde içi irin dolu küçük kabarcıklar görülür. Bu içi irin dolu küçük kabarcıklar sadece avuç içi ve ayak tabanında olabilirler.

SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİLDİR. BAZI HASTALARDA AİLE ÖYKÜSÜ OLMAKLA BİRLİKTE, AİLESİNDE SEDEF HASTALIĞI OLMAYAN HASTALARIMIZ DA BULUNMAKTADIR.
Psoriasis stresle, bazı ilaçlarla, travmayla, akut ve kronik enfeksiyonlarla tetiklenebilmektedir.

Sedef hastalığı tedavisinde sürme ilaçlar, güneş ışığı tedavileri (PUVA, UVB), ağızdan ilaçlar ve yeni jenerasyon biyolojik ajanlar kullanılmaktadır.