
GÖZ ALTI MORLUĞU
Derimizin en ince ve en hassas olduğu alanlardan biri göz çevremizdir. Bazı kişilerde bu bölgede morluk ve koyu renk halkalanma olabilmektedir.
Kişisel ve ailesel yatkınlık olması durumunda, alerjik bünyeli kişilerde, düzensiz uyku, düzensiz beslenme, yorgunluk, alkol alımı, stres , hızlı kilo vermek göz çevresinde koyu halkalanma, morluk ve çökük görünüme neden olabilmektedir.
Göz çevresi ince ve hassas olduğu için sürülen kozmetik ürünler dikkatli seçilmedir. Bu alanda sık tekrarlayan alerjik reaksiyonlar morluğu, koyu renkli halkalanmayı arttırabilmektedir.
Tuzlu beslenme, böbrek yetmezlikleri, troid bezi hastalıklarında göz çevresinde şişlik, morluk, halkalanma, torbalanma olabilmektedir. Gerekli hallerde uygun tetkikler planlanmalıdır.
Göz çevresi morluğunun tedavisinde görünümün iyileştirilmesi amacıyla göz çevresine özel kozmetik ürünler önerilmekte, mezoterapi ve PRP yapılabilmektedir.
Göz çevresi mezoterapisi için neler kullanılır?
Bu alanda kullanılan mezoterapi ürünlerinin temel içeriği hyaluronik asittir. Hyaluronik asit derinin canlı ve nemli görünmesini sağlayan temel yapıtaşlarından biridir. Yine mezoterapi ürünlerinde bulunan süksinik asit, çeşitli vitamin, mineral, enzim ve koenzimler buradaki derinin canlanması, nemlenmesi, kırışıklığın azalmasına katkıda bulunur. Dolaşım arttırılarak morluk ve halkalanmanın giderilmesine yardımcı olur.
PRP nedir?
PRP Türkçesi plateletten zengin plazma anlamına gelen “Platelet Rich Plazma” adı verilen tedavi yönteminin baş harflerinin kısaltmasıdır. Platelet diğer adıyla trombositler yaralanma anında pıhtılaşma sağlanarak kanamanın durdurulması ve içerdiği büyüme faktörleriyle yara iyileşmesinin başlatılmasında etkili kan hücreleridir. İçerikteki büyüme faktörleri normal deriye verildiğinde deride canlanma, parlama, lekede açılma sağlar. Platelet sayısı düşüklüğü ile seyreden hastalığı olanlara PRP yapılamaz.
Kişinin kanı özel tüplere alınıp santrifüj edilerek kırmızı kan hücreleri ve serum ayrılır. Ayrılan serum başka bir tüpe alınarak tekrar santrifüj edilir. Elde edilen serum ince iğnelerle göz çevresi derisine enjekte edilir.
Göz çevresine mezoterapi ve PRP nasıl uygulanır?
İşlem öncesi uygulanacak alan anestezik kremle uyuşturulur, antiseptik solüsyonlarla silinir. Mezoterapi ürünü veya PRP enjeksiyon yöntemiyle deriye verilir. Bu enjeksiyon işlemi hekim tarafından uygulanmalıdır.
Seans sayısı ve süresi ne kadar?
İşlem seanslar halinde uygulanır. Seans süresi 10-20 dakikadır. Seans aralıkları 2-4 hafta olup ihtiyaca göre 3-10 seans yapılabilir.
PRP ve mezoterapi uygulama sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Uygulama sonrasında aynı gün içinde makyaj yapılmamalı, aynı hafta içinde yoğun sıcak ve saunadan kaçınılmalıdır.
Gözaltı ışık dolgusu göz çevresi morluğunu azaltır mı?
Kişinin göz altı morluğu ile birlikte çukurluk veya çökmesi de varsa göz altı ışık dolgusu görünümü iyileştirir. Hiç çöküklük yoksa dolgu yapılması, dolgunun çok miktarda ve yüzeyel verilmesi uygun değildir.
Göz çevresine peeling yapılabilir mi?
Göz çevresine özel üretilmiş ürünlerle yapılan peeling deride canlanma ve renk açılmasıyla görünümün iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. İşlem yapılırken göze kaçmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu alandaki deri hassas olduğundan derin peelingden kaçınılmalı, yüzeyel etkili ürünler tercih edilmelidir.
Göz çevresi kremlerinin tedavideki yeri nedir?
Uygun göz çevresi bakım ürünlerinin kullanılması yapılan işlemlerin etkisinin güçlenmesini sağlar. Antioksidanlar, C vitamini, E vitamini, niasinamid, kafein, peptid bileşenleri, büyüme faktörleri, hyaluronik asit, yeşil çay, su yosunu ekstreleri içeren dermo-kozmetik ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin içeriği ve uygulama sırasında yapılan masaj morluğun azalmasına katkıda bulunmaktadır.
Morluğun azaltılması için alınabilecek genel önlemler nelerdir?
Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, güneşten korunma diğer alanlarda olduğu gibi göz çevresi sağlık ve estetiği için önemlidir.