SELLÜLİT MEZOTERAPİSİ

Sellülit nedir?

 Sellülit sıklıkla  bacak, basen,  karın, üst kol   bölgelerinde oluşan portakal kabuğu  görünümü-deride düzensizlikler- yumru  ve  çukurcuklarla ile seyreden bir durumdur. 

Hangi sıklıkta görülür?

Beyaz ırkta,  ergenlik sonrasında  hafif formalarda bile olsa görülme oranı %80 iken  siyahi  ırkta pek  görülmez. 

Nedenleri nelerdir?

Ailesel yatkınlık, fiziksel  hareketsiz yaşam, sürekli oturmak veya uzun saatler ayakta kalmak, dar-sıkan kıyafetler giyilmesi, sürekli  topuklu  ayakkabı  giyilmesi nedenler arasındadır. 

Yağ ve  karbonhidrattan zengin beslenme, fazla tuz  tüketilmesi,  kilo alımı,  az lifli diyetler, sigara ve alkol kullanımı  sellüliti arttırırlar. 

Gebelik, östrojen  kullanımı ve  bazı ilaçlar,  hormonal  faktörler,  lenfatik dolaşımın bozulması   sellülite  neden olabilmektedir. 

Nasıl görünür?

Sellülitin hafif  formlarında  deri normal görünümde olup  doku iki parmak arasında sıkıştırıldığında  portakal kabuğu  görünümü  olur. Sonraki evrede  deri sıkıştırılmasa bile portakal kabuğu  görünümü vardır. Daha derinde küçük yumrular hissedilebilir.  Daha ileri evrelerde deride yumrular,  çukurcuklar görülmektedir. Bu  evrede  hafif bir ağrı tabloya  eşlik edebilmektedir.

Spor yapan,  az kilolu kişilerde bu alanlar daha sert dokudayken, kilolu  ve spor yapmayanlarda  daha yumuşak ve  gevşek görünüm olabilmektedir.  Varisi olan hastalara bacaklardaki  sellülitler ödemli olabilmektedir. 

Tedavisi nedir?

Öncelikle  sellülite  yatkınlık yaratan sebepler ortadan kaldırılmaya  çalışılmalıdır.  

Tuz tüketiminin azaltılması,  alkol,  sigara kullanımının kesilmesi,  lifli gıdalar tüketilmesi,  yağlı ve  karbonhidratlı  besin alımının azaltılması  gerekmektedir. 

Egzersiz  yapılması,  topuklu ayakkabı giyilmemesi,  sürekli oturma veya sürekli ayakta  sabit kalarak  yapılan işlerde aralıklı olarak  hareket  edilmesi sellülite yatkınlığı azaltmaktadır.

SELLÜLİT  MEZOTERAPİSİ

Sellülit  mezoterapisinde yağ eritici,  dolaşımı  hızlandırcı ve  bağ dokusunu yumuşatan, deriyi sıkılaştıran   bazı ilaçlar enjeksiyon yöntemiyle deri altına, ince iğnelerle  enjeksiyon yöntemiyle  verilmektedir.   

Uygulama öncesi  lokal anestezik kremlerle deri uyuşturulmaktadır. İnce iğnelerle enjeksiyon yapılmaktadır. Seans süresi uygulanacak alanın genişliğine bağlı olarak 10-25 dakika sürmektedir.  Seans aralıkları 1-2 hafta olup seans sayısı 8-10’dur.

MASAJ TEDAVİLERİ 

Lenfatik dolaşım bozukluğu sellüliti arttırmaktadır. Manuel  ve çeşitli  aletlerle yapılan masaj tedavileri   lenf  akımını  hızlandırdığından sellülitin azalmasını  sağlamaktadır.