HERPES SİMPLEKS (UÇUK)

HERPES SİMPLEX virüsü 2 tiptir. Tip I Herpes simplex virüsü genellikle ağız çevresi, yüz, göz çevresinde uçuk oluştururken, Tip II genital bölgede uçuk oluşturmaktadır.
Uçuk; deride yanma, batma, kaşıntı ve karıncalanma hissini takiben kırmızılık ve içi su dolu kabarcıkların çıktığı bir klinik tablodur. 1-2 hafta içinde içi su dolu kabarcıklar kabuklu yaralara döner. Bazı hastalarda hiç iz bırakmadan geçerken, bazı hastalarda ise kırmızılık ve kahverengi lekelenme uzun süre kalabilmektedir.
Bebeklerde, çocuklarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde, atopik dermatiti olan kişilerde daha şiddetli ve yaygın olabilmekte, tabloya ateş, halsizlik eşlik edebilmektedir.

UÇUK NASIL BULAŞIR?

Bulaşma damlacık yolu, yakın temas ve havlu gibi ortak kullanılan eşyalarla olabilmektedir.
Uçuk ara ara tekrarlayabilmektedir. Stres, ateşli hastalık geçiriyor olmak, travma, güneş, peeling, lazer, dolgu, kalıcı makyaj uygulaması uçuk tekrarına neden olabilmektedir. Uçuk varken kozmetik uygulama yapılmaz. Çok sık uçuk tekrarı olan hastada kozmetik uygulama yapmadan önce uçuk ilacı verilmesi gerekebilmektedir.

HERPES ZOSTER (ZONA HASTALIĞI)

Etkeni VARİCELLA ZOSTER virüsüdür. Su çiçeği geçirilmesi sonrası virüs bağışıklık sistemimiz tarafından baskılanmış olarak ömür boyu vücudumuzda kalır. Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı durumlarda (stres, travma, bazı ilaçların kullanımı ve bazı hastalıklar sırasında) virüs tekrar hastalık yapar. Ama bu hastalık vücudun belli bir alanına sınırlanmıştır.
Vücudun sınırlı bir alanında 1-2 hafta sürebilen ağrı sonrası deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıklar oluşur. Nadiren bu tabloya kas güçsüzlüğü de eklenebilir.
Hastalığın ilk 3 gününde tedavinin başlanması tedavi etkinliği ve ağrının azaltılmasında çok önemli olduğu için hasta doktora erken başvurmalıdır.
Hastanın tedavisi başladıktan sonra bağışıklık sisteminin baskılanabileceği durumlar açısından tetkik edilmesi gerekebilmektedir.

VERRUKA (SİĞİL)

Etkeni HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS’üdür (HPV). Siğiller genellikle karnıbahar şeklinde, deri renginde kabarıklıklardır. Verruka plana (düz siğil) ve ayak tabanındaki siğiller karnıbahar şeklinde olmazlar. Siğiller temas ile bulaşır. Tedavilerinde ilaçlar, kriyoterapi (dondurma), elektrokoterizasyon (yakma) ve lazer tedavileri uygulanmaktadır.

GENİTAL SİĞİL

Etken yine HPV’dir. Genital siğillerin %90’ına HPV tip 6 ve 11 neden olmaktadır. Tip 16 ve 18, rahim ağzı kanserine neden olabilen HPV tipleridir. Bu 4 HPV tipine karşı da aşı bulunmaktadır. 9-45 yaş arasında bu aşı yapılabilmektedir. Aşı 0-2 ve 6. ayda olmak üzere 3 doz olarak kas içine uygulanmaktadır.
Genital siğil genellikle cinsel temasla bulaşır. Tedavisinde sürme ilaçlar, kriyoterapi, elektrokoter, lazer ve çok büyük lezyonlarda cerrahi yapılabilmektedir.

MOLLUSKUM KONTAGİOSUM (SU SİĞİLİ)

Deride beyaz-deri renginde incimsi kabarıklıkların görüldüğü bir hastalıktır. Etkeni pox virus ailesindendir. Deriye temas ile bulaşır. Daha çok çocuklarda görülen bir hastalıktır. Erişkinlerde genital bölgede olanlar cinsel temasla bulaşmaktadır. Tedavisi dermatologlar tarafından ilaç, kürtaj ve kriyoterapi ile yapılır.

ORF

Ülkemizde en sık kurban bayramı sonrasında görülen bir viral deri hastalığıdır. Etkeni Parapox virüsüdür. Elde sıyrık ve kesiği olan kişinin etle teması sonrası bulaşır. Bulaştan sonraki 3-7 gün içinde ortaya çıkar. El parmağında kırmızı-mor kabarıklık olur. Bazen içi su-iltihap dolu kabarcıkmış gibi görünebilir, ama bu kabarcık açıldığında akıntı olmaz. Bu kabarıklığa uygulanan her travma, açma, kabuk kaldırma girişimi hastalığın süresini uzatmaktadır. Hastalık kendiliğinden birkaç hafta içinde geçer. Ama görüntüsü şarbon ile karışabildiğinden ve bazı hastalarda olaya bakteriyel enfeksiyon eklenebildiğinden dermatolog muayenesi gerekmektedir.
Veterinerlerde, kasaplarda, hayvancılıkla uğraşanlarda meslek hastalığı olarak görülmektedir.