STRİA (ÇATLAK) NEDİR, NASIL OLUŞUR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tıbbi olarak “stria” günlük dilde “çatlak” olarak bilinen klinik tablo derinin fazla gerilmesi ile oluşmaktadır. Kenarları düzensiz, çizgisel şekilde, derinin incelmiş olduğu bir görüntü sergilerler. Çatlaklar ilk oluşum zamanında pembe-kırmızı-mor iken zamanla deri sedef rengini almaktadır.

Ergenlik çağında hızlı büyüme, hamilelik ve hızlı kilo alımı, vücut geliştirme sporuyla kasların-kolların kalınlaştırılması sonucu hızlı gerilen deri çatlamaktadır. Bazı hayati hastalıkların tedavisi için kullanılan, kortizon içeren ilaçların yan etkisi ile çatlak oluşabilmektedir. Cushing sendromu adı verilen vücudun fazla kortizon üretmesi nedeniyle olan hastalıkta da çatlak gelişebilmektedir. Çatlak yakınması ile başvuran hastada Cushing’in diğer belirti ve bulguları sorgulanmakta ve kan tetkiki ile durum araştırılmaktadır.

Çatlak oluşmasını önlemek için neler yapılabilir?

Çatlağın oluşumundaki ana neden derinin gerilmesidir. Derinin gerilmesinin önlenemediği gebelik, hızlı büyüme, vücut geliştirme durumlarında kullanılacak çatlak kremleri kısmen faydalı olmaktadır. Gebeliğin 20. haftasından sonra badem yağı, nemlendiriciler, çatlak önleyici kremler karın ve göğüslere sürülmeye başlanabilir.

Vücut geliştirme sporu yapanların kas boyutunu arttırmak için aldıkları steroid içerikli destek ürünler çatlağa ve başka sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle içinde steroid bulunan ürünler kullanılmamalıdır.

Düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilo alınmaması çatlak oluşumunun önlenmesinde çok önemlidir. Hızlı kilo alıp vermekten de kaçınılmalıdır.

Çatlak tedavisine ne zaman başlanmalıdır?

Çatlakların pembe-kırmızı-mor renkli oldukları ilk oluşum döneminde tedaviye başlanması daha iyi sonuçlar vermektedir. Sedef rengine döndükleri ileri dönemde yapılan tedavilerle de görünümleri iyileştirilebilir.

Çatlak tedavisinde kullanılan yöntemler:

PRP, kollajen, özel mezoterapi ürünlerinin enjeksiyonu, mikro iğneleme, altın iğneli radyofrekans, fraksiyonel lazer uygulamaları çatlak tedavisinde başlıca tedavi yöntemleridir. Bu yöntemler seanslar halinde yapılmaktadır ve uygun hastalarda bazı tedaviler kombine edilebilir.

Altın iğneli radyofrekans:

Radyofrekans enerjisi 24 adet mikro-iğneden oluşan başlıktan derinin orta tabakasına verilir ve burada ısınma sağlar . Derinin gerginliği sağlayan iki temel madde olan kolajen ve elastin üretimi bu ısınmayla artar. Isı hasarlı kolajenin tamirini de sağlayarak dokuda sıkılaşma oluşturur. Lokal anestezik krem ile uyuşma sağlandıktan sonra işlem uygulanır. 2-4 hafta aralıklarla 5-6 seans yapılabilen bu tedavinin seansı alanın genişliğine göre 15-40 dakikadır.

Kolajen enjeksiyonu:

3-5 seans yapılan bu uygulamada kolajen deriye enjekte edilir. Kolajen doku onarımına yardımcı olmaktadır. Seans aralığı 2 haftadır.