
SAÇ DÖKÜLMESİ
Kıl kökü ve etrafındaki hücrelerden oluşan saç folikülü saçın yapımı ve uzamasını sağlayan birimdir. Saç folikülü hayat boyu süren, büyüme (anagen), gerileme (katagen) ve dinlenme (telogen) olmak üzere 3 dönem içeren döngüyle uzar ve dökülür. Saç uzunluğunu anagen dönemin süresi belirler. Bu süre 2-6 yıl arasında değişmektedir. Aynı anda saçların %85-90’ı anagen dönemdedir. Katagen dönem birkaç hafta ve telogen dönem 2-4 ay sürer ve sonrasında saç dökülür. Bir hastalık yoksa yeni saç yapımı başlar. Saçlar günde 0.3-0.5 mm uzarlar. Bu döngünden dolayı günde 50-100 adet saç dökülmesi normaldir.
Saç dökülmeleri genel seyrelme şeklinde ve bölgesel dökülmeler şeklinde olabilmektedir. Tüm saç hastalıkları gibi saç dökülmesi de dermatoloji uzmanlarının baktığı hastalıklardandır.
Saç dökülmesi şikayeti ile başvuran hastadan çeşitli sorularla ayrıntılı öykü alınır. Muayenede saç dökülmesinin tipi belirlenir.
Genel saç dökülmeleri- seyrelmelerinde gebelik, doğum, menapoz, diyet, stres, cerrahi operasyon, eşlik eden hastalık, kullanılan ilaçlar sorgulanır. Kansızlık, hormon düzeyleri, vitamin ve mineral eksikliklerine yönelik testler planlanır.
Bölgesel saç dökülmelerinde deride herhangi bir kızarıklık, kabarıklık, pullanma, deride incelme olması durumunda saçlı deri mantarı, lupus, liken planus gibi hastalıklar açısından tetkikler ve gerekirse deri biyopsisi planlanır. Tedavisi bunlara göre verilir.
Saçkıran adı verilen tabloda sadece bölgesel dökülme vardır ve tedavisi dermatologlarca yapılmalıdır.
Sadece alın ve tepe bölgesinde seyrelme ve açılmayla seyreden erkek tipi saç dökülmesi adı verilen dökülme tipi hem erkekte hem de kadınlarda görülebilmektedir. Kadınlardaki erkek tipi saç dökülmesinde mutlaka hormon testleri istenmelidir. Gerekli görülürse hasta kadın-doğum ve endokrinoloji bölümleriyle birlikte değerlendirilir.
Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde ağızdan alınan ve sürme ilaçlar, şampuanlar önerilebilmekte, PRP, saç mezoterapisi ve saç ekimi yapılabilmektedir.